Kapitel 16

 
Fra Victorville, Californien, til Ash Fork på I40, Arizona
22. august 1977
Afgang kl. 8.19 am. Ankomst kl. 5.00 pm.  -  379 miles
Skiltet står på hovedgaden i Victorville: Historic Route 66 .
Har gransket kortet i flere dage nu. Og det er med stor nysgerrighed og lidt spænding i maven at vi begiver os af sted. Det var denne vej, John Steinbeck skrev om i Vredens Druer, og vi sidder da også og lytter til Bruce Springsteens sang om Tom Joad, mens vi ruller af sted i den tidlige morgensol. Og vi er på vej ud i Mojave ørkenen. Vore amerikanske venner har underholdt os med al det vand, vi bør tage med, hvor farligt og øde det er at køre her, vi skal huske at have tanket op osv. osv. Så vi har tanken fuld, og køleren fyldt op med øl og cola. Ikke bilens køler forstås. Siden vores vandretur ned i Grand Canyon, hvor vi slæbte 10 liter lunken vand på vores svedige skuldre, har vi nægtet at vores væskebehov skal dækkes af lunken vand.

Det går fint. Her er selvfølgelig meget varmt – nøjagtig 108 grader F - og meget øde, men vejen er ganske velholdt. Her er udtørrede flodlejer og sparsomme ørkenplanter, og vi kører af sted langs det gamle Union Pacific/Santa Fe jernbanespor.

I Ludlow går det galt. Vejen er pludselig lukket, uden at det er skiltet, og vi må vende om. Selvom det er noget Mogens aldrig gør. Her var der bare ikke mere vej. Alligevel lykkedes det os at komme ind på en eller anden højnummervej – jo højere nummer, desto mindre vej – og det lykkedes os at komme tilbage til Route 66 igen. Vi kørte altså ikke tilbage – blot  en lidt anden vej. Og det er vigtigt, for som Mogens siger: der er ingen grund til at køre tilbage af den samme vej, der vil altid være en vej der fører hen til den rigtige kurs. Indianerne siger: All roads are good. Jeg tror, de siger det samme. Og er lige stædige.

Men det var vigtigt for os at komme ud på Route 66 igen, for det er nemlig nu, at stedet kommer, hvor filmen Bagdad Cafe blev optaget.  Cafeen lå ved Siberia, i fordums tid en by, nu kun to huse, og den var fuldstændig som på filmen – udvendig og indvendig, for vi var selvfølgelig inde for at få en kop kaffe. De bad os om at skrive i gæstebogen for udlændinge. Bogen startede den 20/6-97, men var allerede godt fuld med lange fortællinger fra europæiske turister. Vi fandt ingen danske. Så vi berigede den med et par danske guldkorn. Nogle miles længere fremme kørte vi forbi Bagdad. ”Udtørret sø” stod der på kortet. Og det var jo rigtigt nok. Der var simpelt hen INTET. Udover lavakratere og en hed varmedis over det golde landskab. Vi må hjem og se den film igen. Vi kunne lige forestille os hovedpersonen, Marianne Segebrandt, vandre hen ad vejen med sin kuffert. Der var over 40 graders varme og nul skygge.
Vi havde planlagt at overnatte i Needles. En oase i ørkenen med store skyggefulde pladser og swimmingpool, var der reklameret med. Vi ankom ved 1-tiden i 108 grades F varme = 42° C. Selvom det var en meget smuk campingplads med et fint overdækket, ”revet sandbed” til teltet, en masse flotte kaktusser og en indbydende swimmingpool, blev vi nødt til at takke nej og køre videre for at overleve. Over en burger i den nærmeste Burger King – de findes også i ørkenen – fik vi modet tilbage igen. Det var så varmt, at Mogens brændte fingrene på trykknaptelefonen, da han ringede hjem til Morten – blot for at få at vide, at vi har tabt 4-1 til FCK.
Vi er nu på vej ind i Arizona ad snævre bjergveje, ofte grusveje uden særlig afskærmning. Her er meget smukt. Alligevel holder jeg godt fast i armlænene, hver gang vi runder det næste hjørne. Det må have været svært at køre på disse bjergveje  i gamle dage. En fortælling siger, at man kun kunne krydse bjergene her mellem Topock og Oatman den ene vej. Skulle man den anden vej, måtte man køre i bakgear og altså baglæns hele vejen. Det lyder rimeligt nok. Vi mødte også en camper. Gad vide, hvad den gjorde der, til trods for at der havde været advarselsskilte for campere, ja og vist også for personbiler!
Pludselig og uden varsel befinder vi os i en ejendommelig turistby, Oatman, fuld af mennesker, æsler på vejen og en masse souvenirforretninger. Her er også et gammelt hotel, som reklamerer med, at det var her Clark Gable og Carole Lombard holdt deres honey-moon. Vi havde ikke lyst til at stoppe.

Strækningen kaldes også for Guldruten. Vi kørte forbi mange nedlagte miner. Et sted stod der meget uvenligt, at man kunne bare lige prøve at stoppe de næste 2½ miles, for nu var det altså privat grund, man kørte på. Det var en guldmine, der så ud til stadig at være i brug. Vi havde heller ikke lyst til at stoppe her.

Efter begivenhedsrige 379 miles slutter dagsturen i Ash Fork. Vi var trætte, mættede af indtryk og nærmest lykkelige, og det var en velsignelse at plumpe ned i swimmingpoolens lunkne vand. Vi er blevet gode til at sove på jorden.

 
Morgenmad                      $     0.00
Frokost                            $      4.50
Aftensmad                       $      0.00
Overnatning                     $    14.50
Bagdad Café                    $      4.00
I alt                                  $    23.00

 
Tilbage til hovedmenu
Til start af dette kapitel
Til indledning
Til næste kapitel